Terapia Sandplay

Metoda de lucru

Psihoterapeut Oana Neagoe vine in intampinarea nevoilor de natura psihica cu o metoda de lucru expresiva, Terapia Sandplay, alaturi de psihoterapia psihanalitica.

Avand ca formare de baza psihanaliza, am simtit ca aceasta modalitate psihoterapeutica expresiva, Terapia Sandplay, vine ca o completare fireasca in cadrul relatiei psihoterapeut – client. Astfel, am integrat-o cu bucurie in practica de la cabinet.

Sandplay sau Jocul cu nisip, apa si miniaturi este o abordare psihoterapeutica de mare finete si profunzime. Aceasta metoda de lucru presupune folosirea unei colectii de miniaturi din lumea care ne inconjoara. Pacientii creaza scene sau imagini in ladita cu nisip uscat sau umed. Ei isi lasa mainile sa creeze ceea ce vor, jocul devenind limbajul pe care il folosesc pentru a crea un dialog intre lumi. Intre lumea interioara si cea exterioara, intre inconstient si constient. Miniaturile reprezinta cuvintele, iar cutia cu nisip este locul unde se exprima trairile si emotiile.

Nisipul ne ajuta sa ne cufundam in lumea noastra interna, el poate fi framantat, tasat, mangaiat, modelat, este ca si cum ne-am modela psihicul si am ajunge sa fim in contact cu partea inca necunoscuta sau insuficient cunoscuta din noi, dar participand activ la acesta cunoastere. Jung spunea ca „adesea mainile stiu sa descifreze o taina pe care ratiunea s-a straduit zadarnic sa o dezlege”.

Se foloseste nisip de granulatii si texturi diferite in functie de nevoile clientului, de la o sedinta la alta alaturi de alte materiale senzoriale.

D.W. Winnicot, pediatru si psihanalist englez, spunea ca „atunci cand clientul nu se poate juca, il invatam cum sa se joace”. Jocul, in special, jocul terapeutic ne ajuta sa punem in scena situatii problematice cu care psihicul nostru se confrunta, reusind astfel sa relativizeze situatia, sa o refaca, sa se puna fata in fata cu frici, temeri cu care in realitate nu ar putea sa o faca. Il ajuta sa acceseze resurse din interior care au ramas cumva uitate sau blocate, resurse care il vor ajuta sa mearga mai departe pe drumul sau personal.

Jocul terapeutic se produce in prezenta unui terapeut si a unei relatii terapeutice. Clientul are nevoie sa se simta in siguranta pentru a se putea juca pe el insusi in ladita cu nisip creand astfel un context oportun de manifestare a potentialului natural de restructurare, vindecare si dezvoltare.

Beneficii ale travaliului terapeutic:

 • “Jocul cu nisip da expresie continuturilor emotionale neverbalizate si neverbalizabile.
 • Jocul cu nisip are o calitate unica kinestezica.
 • Jocul cu nisip serveste pentru a crea o distanta terapeutica pentru client, creeaza astfel un loc sigur pentru ca abreactia sa aiba loc.
 • Jocul cu nisip in mod natural stabileste granite si limite care genereaza o stare de siguranta pentru client.
 • Jocul cu nisip este eficient in depasirea rezistentelor clientului.
 • Jocul cu nisip faciliteaza mediul de comunicare necesar si accesibil pentru clientii cu abilitati de comunicare insuficiente sau blocate.
 • Jocul cu nisip permite renuntarea la verbalizare ca defensa.
 • Jocul cu nisip creeaza pentru client un loc de experimentare a controlului.
 • Jocul cu nisip permite accesarea mai completa si mai rapida, dar si delicata a profundelor continuturi intrapsihice.”
 • (Daniel Sweeney in Cuvant Inainte la lucrarea Healing and transormation – Creative processes Become Visible, Ruth Ammann)
Contacteaza-ma!

Ce se trateaza in cabinet?

 • Anxietate, fobii, ticuri
 • Depresie
 • Tulburari de comportament social (dificultati de adaptare, de invatare, opozitionism)
 • Tulburari de somn si alimentatie
 • Tulburari psiho-somatice
 • Sindroame de stres post-traumatic (divort sau separarea parintilor, decesul unei persoane din familie, violenta, abuz fizic si/sau sexual)
Practicianul Sandplay a deprins stiinta si arta utilizarii alternative a tehnicilor si metodelor de joc cu nisip si miniaturi si are abilitatea de a trece delicat si la timp dintr-o abordare Sandplay in alta in cadrul procesului terapeutic. El detine intelegerea in profunzime a travaliului psihic pe care il asista si insoteste, fiind un facilitator valoros al procesului de vindecare si dezvoltare.
Va astept cu drag sa parcurgem impreuna cea mai frumoasa experienta, aceea a cunoasterii de sine!